404-pagina: koude douche of verkwikkende duik?

Picture of Joke Hofmans

Joke Hofmans

Copywriter voor Antwerpen bij uwtekst.be
Vroeg of laat stoten uw bezoekers op die doffe error-404, page not found. Omdat u uw website of een pagina verhuisde of de surfer een verkeerde url typte. Niet zo erg, zegt u? Toch wel. Want zo jaagt u waardevolle klanten weg. Loopt er iets fout op uw website? Vang uw verdwaalde bezoekers dan warm op en zet hen snel weer op weg. Maak werk van uw 404-pagina met deze 5 tips.

404-pagina tip 1: kalmte zal u redden

Een foute link, een verouderde pagina, … Uw bezoeker treft zelden schuld. Verontschuldig u daarom voor het ongemak en zeg wat er wellicht misliep. Kort en krachtig, in het Nederlands en in begrijpelijke taal. Zo stelt u uw bezoekers gerust. Want surfers die in paniek zijn, klikken snel weg en die bent u kwijt.

404-pagina van Grando Keukens, zo doet u het dus beter niet:

 

De 404-pagina van Keukens De Abdij is dan veel duidelijker:

404-pagina tip 2: dreig niet met een error

Op heel wat websites ziet de 404-pagina er gevaarlijk uit. Met in rode, grote letters ERROR 404, soms zelfs flitsend en flikkerend. Een mens krijgt van minder stress. ‘Pagina niet gevonden’ of ‘Sorry, er liep iets mis’ zijn veel vredelievendere alternatieven.

404-pagina tip 3: maak wegwijs

Een 404-pagina is een dood spoor. De grootste vraag in de hoofden van uw bezoekers is: hoe geraak ik hier zo snel mogelijk weg? Geef hun daarom meteen enkele uitwegen: link door naar de startpagina, som de meest bezochte pagina’s op of toon uw sitemap.

Bekijk de 404-pagina van Empire CAT: verontschuldigend mét duidelijke wegwijzer.

404-pagina tip 4: integreer een zoekbalk

U kunt uw bezoekers ook zelf het initiatief geven met een zoekfunctie op de pagina. Zo laat u alle opties open.
Zo lost Twitter het op:

404-pagina tip 5: leuke kwinkslag

Maak iets vrolijks van uw 404-pagina. Door woordspelingen te gebruiken of een leuke foto te plaatsen. Besef wel dat bezoekers niet altijd openstaan voor lolletjes wanneer ze op uw 404-pagina botsen. Houd de humor subtiel en bewaak de essentie: verdwaalde bezoekers opvangen en hen meteen weer op pad helpen.
Een leuk voorbeeld vindt u bij Blue Fountain Media. Eenvoud, humor en nostalgie zorgen ervoor dat gebruikers dat foutje meteen weer vergeten zijn.

Zeker van uw stuk? Of toch graag een expert …

U bent alvast gewapend met deze tips. Wenst u toch hulp om de perfecte 404-pagina te maken? Wij zetten uw prospects gezwind weer op het juiste spoor!

Delen mag