Interessante vacature? Tips voor een doeltreffender cv

Picture of Joke Hofmans

Joke Hofmans

Copywriter voor Antwerpen bij uwtekst.be
Wanneer paste ú uw curriculum vitae voor het laatst aan? Wellicht al een tijdje geleden. Want cv's en motivatiebrieven schrijven is niemands favoriete sport. Toch maken ze het verschil bij uw sollicitatie. Geef uw cv een update en tover een lach op het gezicht van de hr-manager.

Geef uw cv structuur

Maak uw cv vlot scanbaar zodat de recruiter in een oogopslag uw troeven ziet. Hak hem in stukjes – uw cv, niet de recruiter – en zet er een duidelijke kop boven. Vul de klassieke titels zoals ‘werkervaring’ en ‘opleiding’ aan met extra inhoud: Opleiding: master in de toegepaste economische wetenschappen. Laat uw cv ademen met voldoende witruimte, zet de belangrijkste woorden in het vet en gebruik opsommingstekens en tabellen.

Schrap overbodige informatie in uw cv

Vakantiewerk bij Beckers Snacks. Geeft dat na 15 jaar nog altijd de doorslag, denkt u? Voor uw eerste indruk bij uw nieuwe werkgever hebt u ongetwijfeld overtuigender materiaal. Ook met uw rijbewijs, lijst met hobby’s en typlessen wint u de slag om de job niet. Hak met de botte bijl in uw cv. Elk stukje informatie moet relevant zijn.

Uw cv is personal branding

Uw cv is reclame voor uzelf. Maak er een sterk merk van. Vertel de hr-manager wat hij wint als hij u aanwerft. Focus ook op realisaties. U mag dan drie diploma’s hebben, de vraag is wat u ermee hebt gepresteerd. Vermeld uw belangrijkste projecten en hun positieve gevolgen.

Hoort uw foto op het cv? Vast en zeker! De recruiter googelt u toch.

Solliciteren? Vermijd clichés!

Flexibel, dynamisch, gemotiveerd: dat zijn we intussen allemaal. En dat u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is nogal wiedes wanneer u solliciteert. Schrap de clichés in uw cv.  Maak uw kwaliteiten veel concreter. Bewijs uw dynamiek met realisaties en maak duidelijk hóé flexibel u wel bent.

Maak uw cv relevant voor elke vacature

Vertrek van een moeder-cv met alle relevante informatie over uw opleidingen, werkervaringen en vaardigheden. En pas voor elke nieuwe sollicitatie uw cv aan. Toon dat u de vacature grondig gelezen hebt en verwijs naar de verwachte vaardigheden.

Laat uw cv nalezen

Vraag uw partner of een vriend om uw cv grondig te controleren. Is uw cv duidelijk, overtuigend en foutloos? En spat de goesting ervan af? Pas dan is hij klaar om te versturen.

Tip: curriculum vitae en cv schrijft u met kleine letters.

Veel succes!

Delen mag