Zijn úw invulformulieren mijn liefde waard?

Foto van Tom Goossens

Tom Goossens

Copywriter voor Vlaams-Brabant bij uwtekst.be
Hebt u ook zo een hekel aan formulieren? Ze zijn meestal te lang, te onduidelijk en te bureaucratisch. Hoe kan het anders? Maak van uw formulieren korte, duidelijke en mooie pareltjes. Dan geef ik – als potentiële klant – met veel plezier mijn gegevens door. En ligt ú bij mij in de bovenste schuif.

1. Hou uw formulier kort

Naam, voornaam, geboortedatum, telefoonnummer, adres, e-mailadres, … Hebt u dat echt allemaal nodig? Vraag alleen wat u nodig hebt. Hoe korter uw formulier, hoe liever uw lezer u ziet. En als u volgende keer toch zijn geboortedatum vraagt, dan stuurt u ook een verjaardagskaartje. Afgesproken?

2. Geef uw formulier een relevante naam

Noem uw formulier geen formulier, maar vertel wat het doet. ‘Vraag uw kinderbijslag aan’, ‘Schrijf u in voor de cursus kantklossen’, ‘Download uw gratis e-book’. Of ‘Start van een onderneming’. Zenito heeft dat goed begrepen. Het kan nog iets beter: ‘Start uw onderneming’ of ‘De start van uw onderneming’.

3. Vertel wat er gebeurt

U krijgt het vertrouwen van uw lezer door hem gerust te stellen met informatie. Vermeld bovenaan kort waarvoor het formulier dient – een zin is genoeg. Zorg dat elke vraag glashelder is en geef eventueel een korte toelichting. Vertel ook wat er na de indiening met uw formulier gebeurt en wanneer ik een reactie krijg.

4. Blijf vriendelijk

Wat mij altijd overkomt bij webformulieren: nadat ik op ‘verzenden’ klik, flikkert er in het gevaarlijk rood een foutmelding op mijn scherm. Alsof ik de grootste crimineel in de omgeving ben. Blijf vriendelijk, geef uw lezer zeker niet de schuld en vertel gewoon waar u nog een antwoord mist.

5. Beloon de inspanning

“Ik sta te popelen om uw formulier in te vullen!” … heeft nog nooit iemand gezegd. Geef uw lezer een duwtje in de rug door hem iets in ruil te geven. Bedank hem bovenal voor zijn tijd en moeite. Geef de invuller gratis tips om het wachten op een antwoord draaglijker te maken. Of verras hem met een groter geschenk, zoals een korting of een hebbeding.

Help invulfrustraties de wereld uit. Maak uw formulieren kort, helder en sympathiek. U krijgt er mijn liefde – en die van andere klanten – voor in de plaats.

Geen idee hoe u daaraan begint? Geef uw formulieren in handen van copywriters Joke en Tom.

PS: Uw gratis schrijftipboekje al gedownload?

Delen mag